
Oprócz wyboru drewna, równie ważne jest jego odpowiednie przechowywanie.
Prawidłowo przygotowane drewno opałowe gwarantuje bezawaryjną pracę kominka i komina. Nie jest to jednak takie proste, jak się wydaje. Oprócz wyboru drewna, bardzo ważne jest odpowiednie przechowywanie drewna opałowego i przycinanie go do właściwych rozmiarów. Przed rozpoczęciem pracy warto skorzystać z kilku cennych porad i wskazówek, aby wiedzieć, jakie drewno kominkowe jest najlepsze.
Jak wybierać drewno opałowe
Zanim rozpalimy ogień w kominku, musimy zdobyć drewno na opał. Wybór ten musi być starannie przemyślany. Często zdarza się, że spalamy drewno przypadkowo, z różnych odpadów i złomów stolarskich, pociętych mebli czy resztek z ogrodu. Jednak jego spalanie powoduje emisję szkodliwych związków z farb, powłok, klejów itp.
Ważne są również parametry drewna opałowego: wartość kaloryczna i wilgotność. Od tego zależy efektywność ogrzewania. Największą wartość kaloryczną mają, buk, dąb i jesion, czyli twarde drewno drzew liściastych. Miękkie drewno pali się znacznie szybciej, a znajdująca się w nim żywica zanieczyszcza ogień. Jeśli już mamy drewno iglaste jako opał, warto je zmieszać z drewnem liściastym.
Prawdziwa wartość kaloryczna drewna zależy od jego rodzaju, wilgotności i wieku. Należy pamiętać, że więcej ciepła można uzyskać spalając suche drewno, a nie mokre, spróchniałe. Drewno opałowe należy ścinać zimą, kiedy soki nie krążą już w organizmie. Świeżo ścięte drewno zawiera około 60-80% wody i nie nadaje się do wędzenia.
Powszechna opinia, że mokre drewno pali się dłużej i dlatego jest bardziej opłacalne do ogrzania pomieszczenia jest błędna. Kiedy spalasz takie drewno, najpierw wysycha, a do 40% ciepła jest tracone podczas odparowywania wody. Bardziej efektywne jest spalanie w kominku drewna o zawartości wilgoci nie większej niż 15-20%. Nie potrzebujesz wilgotnościomierza, aby sprawdzić, czy drewno opałowe jest wystarczająco suche. Przy wilgotności 23-25% wystarczy dotknięcie dłonią, aby drewno odczuć że jest mokre.
Składowanie drewna opałowego
Drewno opałowe powinno być przechowywane przez co najmniej 1-2 lata, w zależności od rodzaju. Powinien być odizolowany od podłoża i ułożony luźno. Dobrze jest, jeśli wyznaczone miejsce jest zadaszone, wolne od wilgoci i ma odpowiednią wentylację.
Jednym ze sposobów przechowywania drewna opałowego jest układanie go na okrągłej podstawie, stopniowo w dół (stożek). Zapewnia to odpowiednią cyrkulację powietrza, co prowadzi do wysuszenia drewna. Należy również przykryć górną część bloku, aby chronić go przed deszczem. Innym sposobem jest układanie drewna przy ścianie budynku w kształcie kuboidu. Również w tym przypadku protokoły wewnętrzne powinny być umieszczone na końcu, aby wykorzystać zjawisko cyrkulacji powietrza spowodowane różnicą temperatur po obu stronach protokołów.
Przynajmniej raz w roku cały komin powinien być wyregulowany i wyczyszczony, aby uniknąć wilgoci i grzyba w ścianie domu. Dobrym pomysłem jest przechowywanie drewna opałowego pod zadaszeniem. Transportując drewno do domu powinniśmy zabrać przynajmniej tyle, aby wystarczyło nam na cały dzień palenia (delikatne rozgrzanie i wysuszenie). Nie powinno się używać drewna do kominka w postaci całych, nie rozłupanych polan, ponieważ nawet w dłuższym okresie czasu wilgoć nie odparuje z wnętrza i drewno zbutwieje. Polana powinny być pocięte na części, dostosowane do wymiarów kominka i podzielone na dwie lub cztery części. Nie powinny one jednak przekraczać 30 cm długości.